Uğur Özgöker'in kaleme aldığı 'Avrupa Birliği Politikalarında İklim Değişikliği:…

Gönüllü Elçi: Murat Tüzel
İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü mezunu olan Murat Bey turizme olan sevgisinden dolayı bu işi aklına koymuş ve kariyerine bu yönde devam etme kararı vermiş. Otelcilik sektörüne girme fikrini ortaya attığındaysa ailede hiç kimse bu işe sıcak bakmamış ve “bizim ne işimiz var otelcilikle” tepkileriyle karşılaşmış. Tüzel, Türkiye’de turizm sektörünün gelecekte yükselen mesleklerden biri olacağı konusundaki inancını kendisinin bu sektöre katacağı fikirler ve yenilikleri ailesine anlatan Tüzel, sonunda onları ikna etmeyi başarmış. Tüzel sektöre adım atarken, bir otelle yola çıkmanın önemli olacağına inanmış ve ailenin 5 yıl önce aldığı ve boş duran Nişantaşı Valikonağı Caddesi’ndeki arazisine otel yapılması konusunda ısrarcı olmuş. Bu konuda da ailesini ikna etmiş. 11 bin metrekare büyüklüğündeki araziye otel yapılmasına karar verilmiş. Otelin inşaatını ailenin büyük oğlu Osman Tüzel üstlenirken otelin mimarlığını Osman beyin çocukluk arkadaşı olan ünlü mimar Sinan Kafadar yapmış. İnşaatı 3.5 yıl süren otel, 28’i 2+1, 30’u 1+1 olmak üzere toplam 58 odadan oluşuyor. Aslında inşaat başlarken kalabalık ailelere kiralanmak üzere rezidans olarak düşünülmüş, fakat daha sonra otel olarak hizmete açılmasına karar verilmiş. Murat Tüzel, aynı zaman da spa olarak da hizmet verilen TZL Suites’ in İstanbul’un en gözde butik ve dizayn otellerinden biri olduğunu söylüyor…
Turizm mesleği ile ilgili bir çok farklı çalışmalar yapan ve bu konuda bir çok yenilikçi fikri olduğunu söyleyen Murat Tüzel, konuşmacı olarak katıldığı bazı panellerde turizm mesleğinin önemli başlıklar altında toplanması gerektiğini söylüyor. Tüzel,in yaptığı çalışmaları arasında Türkiye’ye daha çok turist çekebilmek için neler yapılması gerektiği hakkında hazırladığı ve bir çok turizm şirketiyle paylaştığı 30 sayfalık bir proje de hazırlamış.
Turizm endüstrisi geçmişten günümüze pek çok ülke tarafından oldukça ilgi gösterilen bir endüstridir. Bunun en önemli sebebi, dünyada en hızlı gelişen sektörlerden biri olmasıdır. Günümüzde pek çok insan her yıl değişik nedenlerle seyahat etmektedir. Bir zamanlar lüks olan seyahat artık bir ihtiyaç haline gelmiştir. Oysa eskiden seyahat etmek başlı başına bir amaçtı. Seyahat edenler seyahat sayesinde bilgi ve görgülerini artırırlardı. Bu yüzyılda turistlik seyahatlere katılmak artık bir lüks değil ihtiyaç olmaktadır. Turizm sosyal bir etk-ileşim, bütünleşmiş bir hizmet ve kültür endüstrisidir. Türkiye’nin en büyük ve en önemli döviz girdisi bence turizm sektörüdür.
Turizm gelirlerini daha da yukarılara çıkarmak, dünya turizm hareketlerinde trendleri belirlemek için faktörlerin ana hatlarını belirlemek gerek.